modrá obloha

modrá obloha

pondělí 1. srpna 2011

Pravda o sóji

Je sója novodobou zázračnou potravinou, za jakou ji její zastánci prohlašují, nebo je tu něco, co nám zapomněli říct?

Police našich supermarketů jsou zaplněné různými produkty obsahujícími sóju v určitém množství, avšak, mnohé produkty tento fakt neuvádějí. Toto odhalení by nemělo být až také alarmující, protože když slyšíme o sóji, obvykle jsou vychvalované její přínosy. Předtím než ale začneme naplno tuto "zázračné potravinu" opěvovat, měli bychom nahlédnout trochu hlouběji k jistým faktům.

V roce 1924 produkce sójových bobů v USA činila pouze 1.8 mil.. akrů sklizená, ale v roce 1954 se tato plocha zvětšila na 18,9 milionu. V současnosti jsou sójové boby v Americe Třetí nejpěstovanější plodinou (72 mil.. Akrů sklizená v roce 1998), představující více než 50 procent světového poptávky po sóji.

Většina z bobů je zpracovaných do živočišných krmiv a sójového oleje s použitím jako rostlinný olej, margarín nebo tuk na pečení. Z tradičního využiti sóji jako potraviny, se ve stravě Američanů těší širšího využití jen sójová omáčka. Tofu, představující 90 procent využiti sóji v Asii, nabírá na popularitě v USA, ale ještě pořád nemá měřitelně zastoupení ve stravě průměrného Američana-nebo ano?

Už více než 20 let se sójovou průmysl zabývá hledáním alternativních využití sóji a nových trhů pro sóju a její produkty. Ve vašem místním supermarketu můžete najit sóju zpracovanou do různých forem, vše od sójového sýra, mléka, Burgerů a hotdogů až po zmrzlinu, jogurt, rostlinný olej, kojenecké mléko a mouku (a to jmenujme jen několik forem). Tyto produkty jsou často označovány jako nízkotučné, bez obsahu mléčných složek nebo jako vysoce proteinový náhrada za maso pro vegetariány. Není vždy je však sója zmíněno na obalu.

Až alarmujících 60% potravin na policích v amerických supermarketech obsahuje nějakou podobu sóji jako sójové mouku, bílkoviny, částečně ztužený tuk ze sójových bobů atd..

Hlavní obava v ohledu konzumace velkého množství sóji je riziko příjmu nadměrných dávek sójových izoflavonoidů.Ak by konzumenti sóji řídili řadou Protein Technologies International (sdružení výrobců izolovaný sójový bílkovin) a zkonzumovali by 100 gramů sójových bílkovin denně, jejich denní příjem genisteinu (druh isoflavonoidy obsaženého v sóji, který účinkuje jako fytoestrogen-látky rostlinného původu, která může napodobovat v určitém smyslu účinky estrogenu) překročí 200 miligramů za den. Přijmu takového velkého množství genisteinu by se mělo definitivně vyhnout (Jen pro srovnání, japonští muži příjmu jen průměrně méně než 10 miligramů genisteinu denně).

Kolik sóji jedí v Asii?

Ve zkratce, ne až tak moc. Přesto sójové průmysl vytrvale tvrdí, že sója je hlavní plodinou a základnou stravovacím složkou v Asii! Studia o využít sóji v Asii z minulosti ukazuje, že sója byla používána jen chudými v době nedostatku jídla, ale pouze po opatrném zpracováním sójových bobů (například zdlouhavou fermentací), aby se zničili jedovaté látky. Ano, Asiaté pochopili sóju správné! Mnozí vegetariáni v USA a v Evropě však nepovažují za nadměrně výživu 220 gramů tofu jak tomu několika sklenice sójového mléka denně, 2-3 krát týdně. Toto je ale velký rozdíl od toho co zkonzumují typicky Asiaté. Ve všeobecnosti Asiaté používají male porce sóji a to jen jako přílohu k jídlu. Také třeba bratr v potaz, že sója není hlavním zdrojem bílkovin v Asijské stravě a že režim denního příjmu vápníku z tofu a sójového mléka u Američanů se ani zdaleka nepodobá režimu Chcete znát tajemství asijské, kde je konzumace sóji mnohem nižší.

Snad nejlepší průzkum týkající se živočišných druhů sójové produkty a množství sóji konzumovaného v Asii je schválený, semi-kvantitativní dotazník, který zkoumal 1242 mužů a 3596 žen zúčastněných na roční zdravotní prohlídky v Takayame v Japonsku. Průzkum ukázal, v jakém množství jsou konzumovány produkty - tofu, smazané tofu, hloubkově zmrazeny, nebo sušené (miso-fermentovaný výrobek ze sóji, přidávání především do tradičních polévek), fermentované sójové boby, sójové mléko a vařené sójové boby. Odhadované množství přijatých sójových bílkovin bylo 8 gramů + / -4.59 gramů u mužů a 6.88 gramů + / - 4.06 gramů u žen denně.

Podle k. č. Change, redaktora Food in Chinese Culture (Strava v čínské culture), celkový příjem kalorií v čínské stravě v roce 1930 byl ba 1.5% ze sóji v porovnání s příjmem kalorií z vepřového masa (65%).

Možná jste slyšeli jeden z argumentů sójového průmyslu, že "sójové kojenecké mléko musí byt bezpečné že asijským kojenci přijímají sójové kojenecké mléka staletí" (Jen další nepravdivá kousek z propagace, podobně jako prohlášení, že sójové kojenecké mléko je lepší než mateřské) Jen připomeneme, že sója byla na krmení kojenců v Asii používána velmi zřídka.

Zdá se, že tyto zveřejňování západních producentů sóji dělají z Asiatů větších sójových konzumentů jakými byly a stále jsou. Proč je tomu tak? Asie je obrovsky trh pro sójové průmysl, a jeho snahy tohoto trhu jsou - přesvědčit Asiatů, že jejich předkové jedli více sóji než ve skutečnosti. Toto je čistě řízeně touhou za ziskem.

Kdo financuje výzkumy o sóji a proč?

Každý rok jsou mnohé miliony dolarů vynakládané na výzkum sóji. Mnoho organizací si financuje tyto výzkumy samo, (např. Arkansas Soybean Board, která minula 1 milion USD na výzkumu v letech 1998-1999), ale tyto granty jsou bezvýznamné v porovnání s těmi, které nabídka USDA (United States Department of Agriculture - Ministerstvo zemědělství USA)

USDA Program podpory a výzkumu sójových bobů (USDA Soybean Promotion and Research Program) byl založen speciálním nařízením a je regulována tzv. zákonem o propagaci sóji (Soybean Promotion, Research and Consumer Information Act / / 7 USC 6301-6311). Tento zákon se stal součástí tzv.Farm Bill (soubor zákonů v oblasti zemědělství). Platnost zmiňovaného programu nabyla účinnost 9. Jula 199, kdy bylo nařízení vydané. Hlavním cílem tohoto programu bylo posílit pozici sójových bobů na trhu a udržet a rozšířit domácí a zahraniční trh a taktéž posílit využití sójových bobů a sójové produkty. Podle tohoto programu jsou všichni výrobci sójových výrobků povinen přispívat na výzkum půl až jedním procentem z čisté tržní hodnoty sóji, což činí celkově 80 milionů dolarů ročně, které jsou použity na financování podpůrných a informačních kampani a vedení výzkumu s cílem rozšířit a zlepšit využití sójových bobů a sójových produktů. Více o tomto programu se můžete dočíst na United Soybean Board Site nebo přečtením si American Soybean Association / ASA / plánu o výzkumu, vzdělání a přírodních zdrojích., který také jasně naznačuje motivaci ASA pro výzkum-získat/vydělat/více peněz .

V jakém množství je sója nebezpečná u dospělých?

Sklenice sójového mléka denně vyřadit s funkce štítnou žlázu. V článku v americkém časopise Woman 's World (Svět žen), 16 březen 2001 se uvádí, že bylo prokázáno, že už malé množství 30-ti miligramů sójové isoflavonoidy může potlačit funkci štítné žlázy. "Izoflavonoidy v sóji účinkuje jako hormony v těle. A u mnoha žen, hlavně u těch, co přijímá velkého množství koncentrovaného sójového prášku nebo beru doplňky s obsahem těchto izolavonoidů (na zmírnění post-menopauzálních potíží) narušit hormonální rovnováhu v těle, startovacích nebo zhoršující problémy se štítnou žlázou ", vysvětluje doktorka Larian Gillespie, autorka knihy "THE GODDESS DIET" (dieta bohyně). Někteří odborníci dokonce vyzývají výrobci sójového produktů na odstranění těchto isoflavonoidů z jejich produkce.

Sójové bílkoviny byly ohodnoceno Novozélandské úřady pro dohled nad potravinami, jako bílkoviny představují možný hazard pro konzumenty a to hlavně během pohlavního dospívání, během vývoje mozku plodu a novorozenců, a pro funkci štítné žlázy u dětí a dospělých.

Sójové proteiny dokonce neprošly jako lidská potravina ani hotnotenim americkým úřadům pro dohled nad potravinami a léky - FDA (Food and Drug Administration), protože obsažené karcinogeny byly považovány za zdravotně riziko (GRAS STATUS), což neodpovídá směrnicím pro bezpečné rostlinné bílkoviny, protože jsou reprodukční, chronicky mutagenní a teratogenní toxické / Guideline GL/89 /.

Na rozdíl od odsouhlasení sóji jako náhrady za masa americkým ministerstvem zemědělství, sójové bílkoviny nebyly legální schválené jako potravina nikde jinde na světě.

U kojenců

Podobně. Dávek v sójových kojenecké mléko znamená, že dieta přijme dávku podobně jakoby dospěla žena by užila do 10 antikoncepčních pilulek denně. Nebo dieta v jeho prvním roce života přijme dávce rovnající se 100 tabletové ekvivalentu.

Jaké množství sóji je bezpečné?

U kojenců věříme, že jakékoliv množství je příliš mnoho. Dospělý člověk může přijímat s opatrností male množství sóji, pokud vůbec nějaké. Recepty obsahující sójové přísady mohou byt vždy nahrazeny za jiné.

Pozorování ze studie z Ishizuka Thyroid Clinic (Klinika pro štítnou žlázu) naznačují enormní potlačující účinek na funkci štítné žlázy pokud pozorování přijímali 30 gramů sójových bobů denně.

Na přibližně představu: 30 mg sójové isoflavonoidy muze byt obsažených v 9-20 g sójových bobů a sójové mouky, 12g mleté ??sóji, 50-110g tofu, 150-240g sójového mléka, 35-45g miso, 80g sójové výhonky / puků.

Na závěr, čtěte etikety a snažte se vyhýbat přílišné konzumaci sójových proteinů nebo ostatních sójových produktů. Fermentované sójové produkty jako sójová omáčka a Tempeh jsou relativně bezpečné protože jsou připravované fermentací a jsou konzumovány v malých množstvích. Co se týče sójové omáčky, v některých druzích se vyskytly toxiny, které však nejsou spojeny s problematikou sójových bílkovin. Šlo o izolovaně případy, tykající se jistých značek, prodávané pouze v některých specializovaných obchodech.


Zdroj: http://www.clinic24.eu


11 komentářů:

  1. Podívejte se, jakým hrůzným způsobem se rozšiřuje pěstování soji v Amazonii. Tlmto tempem za chvíli zničí všechny pralesy, tamní obyvatelstvo, včetně šamanů, kteří jsou ještě v kontaktu s bytostmi z jiných světů
    http://www.youtube.com/watch?v=XFNj1QJg-QQ
    Beata

    OdpovědětVymazat
  2. a co geneticky modifikovaná soja? Není zmínka.

    OdpovědětVymazat
  3. jinak maso obsahuje 2x až 2,5x estrogenu více než soja ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Jenomže sója se v tak obrovském množství nepěstuje hlavně pro lidi, ale jako levná strava pro zvířata aby mohli jít pak na jatka a do Amerických regálů. Špína se může házet na všechno. Co takhle třeba mléko od zvířat - opravdu si připadáte jako celoživotní kojenci? Mléko jste přestali potřebovat když Vás přestala kojit matka. A maso - jako mrtvá zbytková strava "ucpává" trávicí trubice - vznikají záněty, nedej bože rakoviny tlustého střeva a nemluvě o cholesterolu. Souhlasím, že by se to se sójou nemělo přehánět, ale to s ničím. Pojďme si psát o tom jak jsme se krásně rozežrali masíčkem. Nevzpomíná si někdo když se našim rodičům a prarodičům poštěstilo a měli v neděli bůček k obědu? Dnes to vypadá tak že bez "šunky a salámu" ani nevstaneme z postele. Nad tímto by se měli lidé hlavně zamyslet. A když mi na tohle někdo odpoví, ale to je normální jíst maso...tak takovýmhle způsobem jako tomu je dnes, to přestalo být normální už dávno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím...

      Vymazat
    2. Přesně tak,"výroba"masa je veliký byznys.U obouch mých dětí ihned na 7 měsících,když jsme přecházeli na pevnou stravu,jim začaly růst prsní žlázky,skončili jsme u doktorů a tam nám vysvětlili,že se to v posledních letech stává velmi často a že máme výrazně omezit konzumaci masa,a drůbeží vynechat úplně.Takže tenhle článek je chytrý jako radio....Tele odeberou ihned po narození od krávy,takže utrpení pro krávu i tele,to pak místo mléka cpou bůh ví čím,věřím tomu,že i mletým komunálním odpadem,když vyroste tak v tom pokračujou a vy si potom mlaskáte na "zdravých mléčných výrobcích" a masíčku.Maso je metla lidsta a každý kdo z vás onemocní rakovinou,tak si na moje slova vzpomeňte,až se bude pídit po tom,proč zrovna vy.Vždyť vystresované a bůh ví čím krmené jateční zvíře je přece to nejlepší do žaludku.Dobrou chuť,já si dám raději soju a sojové mléko......

      Vymazat
  5. If you want to increase your experience only keep visiting this
    web site and be updated with the latest news update posted here.


    My page - timex t5k541

    OdpovědětVymazat
  6. Post writing is also a fun, if you be familiar with after that you
    can write or else it is complicated to write.

    Feel free to surf to my site family pet and companion

    OdpovědětVymazat
  7. Autor 'článku' by se měl v první řadě naučit hlavně psát, než si zase začne hrát na chytrého. Do té doby doporučuji, aby své 'myslitelské schopnosti' využíval maximálně v deníčku ;-)

    OdpovědětVymazat